Κλιματολογικοί παράγοντες διατροφής

  Η διατροφή, είναι συνάρτηση των εδαφολογικών κλιματολογικών συνθηκών. Οι εδαφολογικές συνθήκες και το κλίμα έχουν άμεση επίδραση όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στο διαιτολόγιο του ανθρώπου επειδή οι απαιτήσεις του οργανισμού διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Οι ορεινοί πληθυσμοί για παράδειγμα έχουν περισσότερη ανάγκη από θερμιδοφόρες και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές από τους πληθυσμούς που εργάζονται και ζουν στους κάμπους.
   Αντίθετα στις πιο βορινές χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία οι άνθρωποι καταναλώνουν κυρίως μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και λιπαρών και στην Ουγγαρία μεγάλες ποσότητες διάφορων ειδών σούπας προκειμένου να διατηρούνται εσωτερικά ζεστοί οι άνθρωποι. 
  Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το γεγονός ότι το κλίμα επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου. Θρησκευτικές πρακτικές των ανθρώπων. Ορισμένες θρησκείες απαγορεύουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών, άλλες τα περιορίζουν κατά τη διάρκεια της ιερής τους ημέρας και άλλες συνδέουν τη διατροφή και τις πρακτικές παρασκευής τροφίμων με τις τελετουργίες της πίστης τους. Στα βιβλικά κείμενα, ιδιαίτερα της Παλαιάς Διαθήκης, περιγράφονται διατροφικές πρακτικές που, πολλές από αυτές, υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Η νηστεία βέβαια αποτελεί κοινό παρoνομαστή στην παράδοση πολλών θρησκειών


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φύλλο εργασίας για μαθήματα 3.3 και 3.2 Α΄Γυμνασίου

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για Α΄Γυμνασίου 2.1 και 3.1