Φύλλο εργασίας για μαθήματα 3.3 και 3.2 Α΄Γυμνασίου


                                                        Φύλλο εργασίας
                              Μάθημα 3.3 Γάλα και γαλακτοκομικά και
                              Μάθημα 3.2 Ομάδες τροφίμων
Όνομα:
Επώνυμο:
Τάξη/τμήμα:
Ημερ/νία:
Δραστηριότητα 1η
Παρακολουθώντας το βίντεο Παστερίωση να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις.
α. Στους πόσους βαθμούς γίνεται η παστερίωση και για πόση ώρα;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
β. Ποιοι δύο επιστήμονες συνεργάστηκαν;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
γ. Τι είναι η παστερίωση;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
δ. Τι επιτυγχάνεται με την παστερίωση;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 Δραστηριότητα 2η
Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει η ομάδα των γαλακτοκομικών;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δραστηριότητα 3η
Σε ποιες μορφές επεξεργασίας κυκλοφορεί το γάλα στην αγορά;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δραστηριότητα 4η
Ποιους τύπους γάλακτος γνωρίζετε ως προς την περιεκτικότητα τους σε λιπίδια;
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δραστηριότητα 5η
Να κυκλώσετε ποια από τα παρακάτω τρόφιμα ανήκουν στην ομάδα «γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα»
1.κρέμα γάλακτος
2.αυγό
3.γάλα light
4.τυρί
5.τυρί για τοστ
6.ξινόγαλα
7.σοκολατούχα ροφήματα
8.γιαουρτί
9.γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά
10.ρυζόγαλο.

Δραστηριότητα 6η
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων; Να τα κατατάξετε σε θερμιδογόνα και μη θερμιδογόνα.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δραστηριότητα 7η
Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων και ποιες είναι οι αντιπροσωπευτικές τροφές κάθε ομάδας;
Ομάδες τροφίμων                                                                     Αντιπροσωπευτικές τροφές
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δραστηριότητα 8η
Να σημειώσετε με κύκλο το γράμμα Σ (σωστό) ή το γράμμα Λ (λάθος), ανάλογα με το αν πιστεύετε ότι η κάθε πρόταση είναι σωστή ή λανθασμένη.
Καταναλώνοντας διατροφικά συμπληρώματα για να προσλάβω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σκέφτομαι (σωστά ή λάθος) ότι:
1.Δεν απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά τόσο καλά.                                            Σ    Λ
2.Επαναπαύομαι και δεν τρώω κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά γιατί νομίζω
ότι  τις βιταμίνες τους θα μου τις δώσει ένα χάπι.                                                         Σ    Λ
3.Χάνω τη θετική δράση από τα «μη-θρεπτικά συστατικά» που
περιέχουν οι τροφές                                                                                                             Σ    Λ
4.Νομίζω ότι θα με προστατέψουν και από τις ανθυγιεινές τροφές
και έτσι δεν προσέχω τι τρώω και συνεπώς επιβαρύνω το σώμα μου.                      Σ    Λ      
Δραστηριότητα 9η
Κυκλώνω τη σωστή απάντηση
1.Ποιά από τα παρακάτω ανήκουν στα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά;
α) νερό
β) μέταλλα/ιχνοστοιχεία
γ) φυτικές ίνες
δ) υδατάνθρακές
2.Ποιό από τα παρακάτω δεν ανήκει στα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά;
α) υδατάνθρακες
β) λίπος
γ) φυτικές ίνες
δ) πρωτεΐνες
3.Ποιό από τα παρακάτω δεν ανήκει στην ομάδα «γάλα και γαλακτοκομικά»;
α) βούτυρο
β) γιαούρτι
γ) ξινόγαλα
δ) σοκολατούχα ροφήματα
4.Τί ονομάζουμε Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά;
α) τις ουσίες που μπορεί να παράγει ο οργανισμός από μόνος του;
β) τις ουσίες που δε μπορεί να παράγει ο οργανισμός από μόνος του;
γ) τις ουσίες που μπορούμε να προσλάβουμε μόνο από τα συμπληρώματα διατροφής;
5.Στην 4η ομάδα τροφίμων «κρέας-ψάρι-όσπρια» δεν ανήκουν
α) το αυγό
β) οι φακές
γ) το κοτόπουλο
δ) ξηροί καρποί

6.Οι αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται:
α) στο κρασί
β) στα μυρωδικά
γ) στο ελαιόλαδο
δ) σε όλα τα παραπάνω
7.Τα συμπληρώματα διατροφής
α) υποκαθιστούν τη διατροφή
β) βοηθούν στη συμπλήρωση των θρεπτικών συστατικών όταν παρίσταται ανάγκη
γ) λύνουν το πρόβλημα με τα φαγητά που δε μας αρέσουν 
δ) μπορούμε να τα καταναλώνουμε κάθε μέρα, χωρίς αμφιβολία
8.Το πλήρες γάλα (3,5% λιπαρά) το συναντάμε στο εμπόριο με:
α) με γαλάζιο χρώμα στη συσκευασία
β) με μαύρο χρώμα στη συσκευασία
γ) με μπλε χρώμα στη συσκευασία
δ) με πράσινο χρώμα στη συσκευασία.
9.Το ημίπαχο γάλα ή light ή «ελαφρύ» (1,5% λιπαρά) το συναντάμε στο εμπόριο με:
α) πράσινο χρώμα στη συσκευασία
β) μπλε χρώμα στη συσκευασία
γ) γαλάζιο χρώμα στη συσκευασία
δ) κόκκινο χρώμα στη συσκευασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για Α΄Γυμνασίου 2.1 και 3.1