ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος)- άμεση σχέση με την ΆΝΟΙΑ


Τα άτομα που έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια παρά εκείνα με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη.
    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer & Dementia, ανέλυσε στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι κοντά στην έναρξη της άνοιας, οι οποίοι στη συνέχεια αναπτύσσουν άνοια, τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους αντίστοιχους άνδρες χωρίς άνοια.
   «Η συσχέτιση του ΔΜΣ και της άνοιας που παρατηρείται στις διαχρονικές μελέτες πληθυσμού, όπως είναι η δική μας, οφείλεται στην πραγματικότητα σε απώλεια βάρους λόγω της προκλινικής άνοιας. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που αναπτύσσουν άνοια μπορεί να έχουν δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο από το μέσο όρο περίπου 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί η άνοια, αλλά όταν φτάσουν κοντά στο να εμφανιστεί να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ από τους υγιείς «, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Mika Kivimäki (Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας).
   Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τόσο την αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας, όσο και την απώλεια βάρους που προκαλείται από μεταβολικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της προ-άνοιας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φύλλο εργασίας για μαθήματα 3.3 και 3.2 Α΄Γυμνασίου

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για Α΄Γυμνασίου 2.1 και 3.1