ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ






          Αρχές ισορροπημένης διατροφής
Οι διατροφικές συστάσεις για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών στηρίζονται στις ίδιες αρχές με αυτές που στηρίζονται και οι διατροφικές συστάσεις για τους ενήλικες. Οι συστάσεις αυτές, τροποποιημένες για την ελληνική πραγματικότητα, είναι οι ακόλουθες:
Να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.
             Να προτιμάτε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών
                 εποχής και να προσπαθείτε να τα εντάσσετε σε κάθε γεύμα.
             Να καταναλώνετε ελαιόλαδο ως το κύριο λίπος
                 σε όλα τα φαγητά.
             Να περιορίζετε την κατανάλωση ζωικών λιπών,
                 όπως βούτυρο (το οποίο υπάρχει και στα πλήρη
                 γαλακτοκομικά προϊόντα), λίπος και πέτσα από κρέας και πουλερικά.
             Να περιορίζετε την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του.
             Όταν καταναλώνετε κρέας, να προτιμάτε τα άπαχα μέρη του
                 και προϊόντα κρέατος χαμηλά σε λιπαρά.
             Να προτιμάτε προϊόντα που περιέχουν ολικής αλέσεως δημητριακά,
                 όπως ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και καστανό ρύζι..
             Να καταναλώνετε με σύνεση τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη,
                 όπως γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς.
             Να καταναλώνετε ψάρι και όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
             Να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα σε καθημερινή βάση..
             Να χρησιμοποιείτε το αλάτι με σύνεση.
Εκτός από την ποιότητα της διατροφής, σημαντικό ρόλο έχει και η ποσότητα. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται στη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας, δηλαδή, στην ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που δαπανάται για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού και για την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, και της ενέργειας που προσλαμβάνεται από την τροφή. Οι παραπάνω συστάσεις για τα παιδιά δεν απέχουν σημαντικά
Εκτός από το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό, αλάτι υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες σε αρκετά τρόφιμα, όπως στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, κ.λπ..
Οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ρυθμός ανάπτυξης, το φύλο, ο βαθμός σωματικής δραστηριότητας, οι οικογενειακές και κοινωνικές πεποιθήσεις, κ.ά. Οι προηγούμενες συστάσεις αποτελούν γενικές οδηγίες∙ το κάθε παιδί, όμως, έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει οι οδηγίες αυτές να εξατομικεύονται.
Σημαντικό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και, κυρίως, τις λίστες των συστατικών των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να συγκρίνετε και να προσπαθείτε να επιλέγετε τρόφιμα που ανταποκρίνονται στις προηγούμενες οδηγίες.
Διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές Το πρώτο γεύμα της ημέρας, το πρωινό, είναι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα γεύματα. Τα παιδιά τείνουν να μην καταναλώνουν πρωινό. Όμως, μετά από 8-10 ώρες βραδινής νηστείας είναι δύσκολο για τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας, χωρίς τα «καύσιμα» που του παρέχει ένα καλό γεύμα στο ξεκίνημα της ημέρας! Όσον αφορά τα κύρια γεύματα, έρευνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γευματίζουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες (ποιότητα διατροφής) από αυτά που δεν καταναλώνουν κανένα γεύμα με τους γονείς τους. Η θετική επίδραση, όμως, του οικογενειακού γεύματος στην ποιότητα της διατροφής αναιρείται, όταν το γεύμα πραγματοποιείται μπροστά σε ανοικτή τηλεόραση. Η ώρα του φαγητού είναι μια μοναδική ευκαιρία για την οικογένεια να συγκεντρωθεί, να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις. Προσφέρει, επίσης, την ευκαιρία στους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπα, με το να τους βλέπουν τα παιδιά να ακολουθούν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
                     Η κατανάλωση των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται:
·         στο τραπέζι της κουζίνας ή στην τραπεζαρία, με τα κατάλληλα σερβίτσια (πιάτα, μαχαιροπίρουνα)
·         σε ήρεμο κλίμα και ευχάριστο περιβάλλον
·         χωρίς να κάνουμε κάτι άλλο ταυτόχρονα, και
·         σίγουρα μακριά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή.
Είναι σημαντικό, επίσης, τα παιδιά να καταναλώνουν μικρά ενδιάμεσα γεύματα (σνακ), αρκεί αυτά να είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, ψωμί και προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως, τοστ, κ.ά. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζεται η διατροφή τους σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μην παίρνουν κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φύλλο εργασίας για μαθήματα 3.3 και 3.2 Α΄Γυμνασίου

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για Α΄Γυμνασίου 2.1 και 3.1